Munn-til-Munn

20.09.10

Politikere og Munn-til-Munn

Norge oversvømmes av skandalebefengte topp-politikere om dagen. Takket være pressens undersøkende journalistikk har det kommet for dage at flere av dagens ministere har mottatt gaver i forskjellige sammenheng uten å følge sin egen selvpålagte lov om å oppgi (og levere inn) disse gavene til Stortingets frivillige gaveregister (SFG). Det finurlige er at dissepolitikerne forventer at «mannen i gata» skal kunne alt om skattelovgivningen. Følgelig blir «mannen i gata» straffet hardt om det blir oppdaget at «han» har unnlatt å rapportere noe som skulle ha vært rapportert. Stortingspolitikerne, derimot, går fri etter at de offentlig har beklaget at de har unnlatt å følge sine egne lover. Det virker også som om at de mottar gaver under mottoet «Går Det Så Går Det». Og i mange tilfeller går det bra – helt til pressen begynner å snoke i det. DA blir det fart i politikerne og de skynder seg å levere inn gaver de har fått – ofte for flere år siden.

Det kan nevnes i fleng:

  • statsminister Jens Stoltenberg som for noen år siden mottok et flott servise i sølv. Så vidt vites oppbevarte statsministeren serviset i sitt eget hjem (og har sikkert brukt det noen ganger). Når pressen begynte å snoke, var han raskt på banen og levert serviset inn til SFG og «husker ingenting»
  • Senterpartileder Liv Signe Navarsete som mottok et flott armbånd som gudmor for et skip hun døpte. Tok armbåndet med seg hjem, oppga det i sin selvangivelse, men unnlot å nevne det til SFG.
  • Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) som etter flere dagers gavebråk i Regjeringen endelig innrømmet å ha mottat et armbånd til en verdi av kr. 15.000. Armbåndet har ikke vært oppgitt til SFT. Det har heller ikke vært oppført i ministerens selvangivelse. Hun har nemlig oppbevart det i skuffen sin på kontoret sitt i Stortinget. Hvor dum går det an å bli?
  • Senterpartiet som har mottatt i alt kr. 850.000 for å utarbeide en uavhengig fagrapport på 20-sider.  En rapport ingen forstår kan ha kostet så mye penger. Og som Dagens Næringsliv skriver på lederplass 17.09.10: «Å ta imot pengegaver til partiet i strid med lovverket, er pinlig. Når en av giverne har direkte gevinst av en samtidig beslutning fra en Sp-statsråd, er det en skandale» Senterpartiet har nå bestemt seg for å betale tilbake pengene de fikk. Går Det Så Går Det. Denne gangen gikk det ikke.

På toppen av det hele kunne Trygve Hegnar i et debattprogram på NRK 16.09.10 fortelle om den uføretrygdede som, for å få mest mulig for pengene sine, hadde betalt svart for å få utført noe arbeide på huset sitt. Vedkommende risikerer 3 måneder i fengsel.

Oppe i alt dette har det i alle fall gitt Kari og Ola Nordmann noe å snakke om. Og det debatteres ivrig i de tusen hjem og rundt omkring på arbeidsplasser. For ikke å snakke om i de sosiale media.

Det politikerne i alle fall har klart å gjøre, er å opptre på en ekstraordinær måte, noe som skaper et godt grunnlag for Munn-til-Munn. Denne gangen riktignok på en negativ måte.

HUFF!

Likte du innlegget? Del med en venn.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: