Munn-til-Munn

28.07.11

Ukens tips (30-2011): Like barn leker best

Hva tror du grunnen er til at Klanen i Vålerenga reiser sammen på bortekamper? Eller at jentene i 2. klasse på barneskolen leker sammen?

Det er fordi vi har en tendens til å være sammen med andre som er ganske lik oss selv. Resultatet er at det dannes flokker eller klaser (på engelsk: «cluster»); sett av mennesker som deler likheter i en eller annen dimensjon, og som et resultat av det, kommuniserer med hverandre.

Drøssevis av flokker eller klaser er dannet ut fra dimensjoner som alder, kjønn, yrke, sosial klasse, interessefelt, utdannelse, bosted og etnisk bakgrunn.

Flokker og klikker er så vanlige at man blir perpleks når man ikke ser eller oppdager dem. En studie som tok for seg sosiale nettverk i et fengsel fant ut at de innsatte  flokket seg sammen ut fra rase, hvor de kom fra og hva slags kriminell ugjerning man hadde gjort. I løpet av undersøkelsen kom man over tre innsatte som var mye sammen uten at de tilsynelatende hadde noe felles. Mens man fordypet seg mer i denne gruppen av tre personer, rømte de tre sammen. Felles mål kan med andre ord også knytte personer til hverandre.

Slike flokker kan også gå bort å adoptere produkter. Vålerenga som for tiden har Adidas som en av sine sponsorer, har vel både fotballdrakter, treningsdresser og fotballstøvler med dette merket. Det er en stor grunn til å tro at mange fans av Vålerenga ikler seg Adidas treningsdresser og at de som selv spiller fotball, ikler seg Adidas fotballstøvler. Dersom ditt produkt og ditt merke blir standarden i en flokk, vil det bli ganske vanskelig for en konkurrent å dra deg bort fra den posisjonen.

En annen implikasjon i dette prinsippet er at et produkt enkelte ganger blir så nær knyttet til en flokk at en annen flokk vil nøle med å adoptere det, ja i ytterste konsekvens kan man risikere at den andre flokken rett ut misliker produktet og merket fordi en annen konkurrerende flokk bruker det. At fansen til Stabæk Fotball som sponses av Puma bruker Adidas, er kanskje lite trolig.

Like barn leker best.

Likte du innlegget? Del med en venn.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: