Munn-til-Munn

19.01.12

Munn-til-Munn-effektivitet stoppet SOPA og PIPA

I natt tok heldigvis politikerne i USA til vettet og besluttet å utsette behandlingen av de kontroversielle lovforslagene kalt SOPA ( Stop Online Privacy Act ) og PIPA (Protect IP Acts). Gjennom en storstilt Munn-til-Munn aksjon fra mange nettsteder i USA (Google, Wired, BoingBoing, WordPress, Wikipedia mm.) ble budskapet om Internettets undergang (ja – så dramatisk er det!) sett av over 160 millioner mennesker (og det var bare på siden til Wikipedia), noe som i sin tur førte til overopphetede sentralbord og mailservere som gikk varme – og ikke minst senatorer og representanter i Kongressen som ble overlesset med telefoner og e-mails som i klartekst viste hva det amerikanske folket mente om disse lovforslagene. Mer enn 4,5 millioner amerikanere signerte et skriv som Google, Wikipedia m.fl. hadde forfattet. Over 300.000 amerikanere sendte e-mail eller ringte representanten fra sin stat for å fortelle hva de mente. Så etterhvert trakk den ene senatoren etter den andre sin støtte til lovforslagene. Og KOngressrepresentantene fulgte på. Til og med Senatoren Charles E. Grassey fra Iowa i Justisdepartementet trakk sin støtte til lovforslaget han selv hadde vært med på å skrive.
Hva ville disse lovforslagene gjort med internett slik vi kjenner det i dag? I ytterste konsekvens ville for eksempel YouTube ble lukket dersom en kommentar til en filmsnutt linket kommentaren sin til en utenlandsk (ikke amerikansk) nettside som kunne være ansett som ulovlig. Og legg merke til formuleringen «kunne vært ansett som ulovlig». Her var det nemlig slik at man først kuttet strengen hvoretter det ikke-amerikanske nettstedet det var snakk om måtte bevise sin uskyld. Her på denne YouTube filmen får du en god forklaring på konsekvensene av lovforslagene.

Likte du innlegget? Del med en venn.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: