Munn-til-Munn

09.02.12

Bakenfor «Liker» klikket på FaceBook

Vi tenker oss at firmaet du jobber i er på FaceBook med egen «Page» og har drøssevis av venner/følgere/likere. Godt over 10.000. Du jubler og er gledelig fornøyd med at dere når ut til så mange personer. For du vet at hver gang du skriver en melding på Page’n din havner denne meldingen på «veggen» til firmaets over 10.000 likere. Og du tenker at WOW så flott å ha så mange som leser hva som skrives på FaceBook-siden og hvor fantastisk det er at disse sikkert snakker om den siste meldingen til alle sine venner igjen.

ÆDABÆDA! …… og Sorry Sam!

Dessverre blir du nok skuffet om du egentlig visste hvor mange som virkelig leser meldingen du har skrevet og om du visste hvor mange av disse igjen som går ut og snakker om saken du har skrevet om.

Det er en svær avstand mellom øyeblikkets utførelse når en forbruker liker, blir venner med eller følger en FaceBook-side til den samme forbrukeren blir en merkepredikant og trer inn i et stadie hvor vedkommende blir følelsesmessing engasjert. Det første er ikke så vanskelig å oppnå slik det er beskrevet i begynnelsen av dette innlegget. Men – hvor mange av disse Liker’ne tror du det er som virkelig føler for produktet/firmaet ditt og går ut og anbefaler deg eller i siste instans står på barrikadene for deg.

Det er jo det siste som virkelig betyr noe og som bør få en markedsføringsbjelle til å ringe i hodet ditt. Det er dette som er utfordringen. Å få de som har klikket på «Liker» til å få en emosjonell følelse for produktet ditt og som i ytterste konsekvens står og forsvarer merket i den verste stormen. De aller fleste merker gjør egentlig svært lite for å dyrke et mer meningsfull psykologiskbasert forhold.

Å ja, man kan bli fristet gjennom en slags sosial eller økonomisk gi-og-ta. Med andre ord, bli en Liker og få et avslag eller et annet insentiv. Men man vil raskt merke at selskapet gjør lite for å etablere et gjensidig hederlig forhold som har en følelse av personlighet og ikke bare er generert på basis av en matematisk algoritme.

Mye arbeide er gjort for å finne frem til en god måte å måle Engasjement på de sosiale nettstedene FaceBook, LinkedIn, MySpace m.fl. Mashable har stoppet opp ved tre målekriterier som kan være nyttige i forhold til å måle suksess. Det er:

 1. Spor «Folk som snakker om dette»
  Dette er en av måle-enhetene for FaceBook Pages . Kriteriet viser hvor mange mennesker som på en eller annen måte har engasjert seg i «Siden» din ved å Like den, skrive en kommentar på den, dele den med andre, svart på et spørsmål etc. I «Innsiktspanelet» vil du også se om det er en økning eller reduksjon i antallet uttrykt i prosent. Dermed kan du sammenligne denne uken med forrige uke.
 2. Spor «Engasjerte brukere»
  På «Innsiktspanelet ditt ser du et diagram i «Page Post Information» området med en kolonne kalt «Engaged Users». Antallet som vises her representerer det antall unike brukere som har klikket ett eller annet sted i en post på Siden din. Gjennom dette målet kan du se hvordan publikumet ditt oppfører seg på området ditt mht. hva de klikker på og ikke. Dette er informasjon du kan bruke til å fremkalle enda flere ønskede handlinger.
 3.  Spor «Eksterne referanser»
  Klikk på «Reach» (under  Insights i sidefeltet) og scroll nedover til du finner «External Referrers». Her finner du en liste som viser hvor mange ganger noen kommer til din FaceBook side fra en ekstern side i løpet av en valgt periode.
  Alle bør vite fra hvor og hvordan folk finner dem online. Og alle vet det er viktig å lede folk fra sosiale media til din internettside. Likeledes er det viktig å lede folk til FaceBook-siden din. Og hva ser så grunnen til det? Jo, på FaceBook har du muligheten til å bygge relasjoner gjennom å «samtale» med publikumet ditt. Det er noe du ikke kan på samme måte på en tradisjonell nettside (dersom du ikke har et eget Forum på siden din slik f.eks Starbucks i USA har). De samtalene du har med publikumet ditt på FaceBook kan gi deg verdifull markedsinformasjon som igjen ganske sikkert vil lede til mersalg – dersom du benytter deg av den markedsinformasjonen du får.
Dette innlegget er skrevet på basis av artikkel i Fast Company og Mashable 

Likte du innlegget? Del med en venn.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: