Munn-til-Munn

01.03.13

Ukens tips (09-2013): 12 trender som vil styre produkter i 2013

Fast Company har nå kommet med en rapport om hva som vil være styrende for hvordan folk søker løsninger for hverdagens problemer og tar beslutninger. Noen mønstre er så sterke at man ikke kan unngå å legge merke til dem.Trender_2013

Her får du 12 trender som du vil (og bør) kunne bruke i det daglige:

 1. Hjernen er en konkurransedyktig omgivelse
  Kort sagt; i en verden preget av kaos vil de smarteste organisasjonene omfavne konfliktene og erkjenne kompleksiteten i kundenes hjerner
 2. Ansatte med direkte kundekontakt er din hjerne og ryggrad
  Det grunnleggende i alle kundeopplevelser er fortsatt det menneskelige, uansett hvor god du er på teknologiske løsninger som sosiale media. Selgeren, sentralbordpersonalet, vaktmesteren, servicemannen, ja – alle som har kundekontakter er på mange måter ditt mest informerte personale. Jo større organisasjonen din er, jo mer avhengig er du av ditt 1. linjepersonell som hele tiden fronter kunder. Å lytte til deres ervervede kunnskaper som er basert på interaksjonen med kunder er mer og mer viktig.
 3. Det Analoge vil aldri bli borte
  Salget av gammeldagse analoge LP’er har 4-doblet seg siden 2007. Det er et kraftig minne om at bekvemmelighet ikke er alt folk bryr seg om. Musikk kom til en analog/digital deling for mange år siden. Og det digitale vant fordi det er raskere, billigere og mer bekvemmelig. Men det analog holder stand, delvis grunnet nostalgien knyttet til det, men også på grunn av formater som film, trykking og vinyl reflekterer menneskene og prosessen som laget det. 2013 vil bli et år hvor folk omfavner det utrangerte sammen med de overfantastiske enerproduktene
 4. Verdi er definert av filosofi, ikke pris
  Hvordan bestemmer du  den iboende verdien til et produkt? Et produkts verdi vil mer og mer bli bestemt av idéen bak produktet og filosofien til merket som skapte det. Om to konkurrenter bruker den samme innsats (tid og penger) på produksjon, vil den som best appelerer til markedet og målgruppen være den som vil være den mest verdifulle.

  Dine verdier er en konkurransefordel. 2013 vil være året hvor mainstream merker begynner å stille seriøse spørsmål om sin filosofi og sine verdier. Å vite hva du står for og kunne formidle dette til verden rundt deg er ikke lenger en intellektuell øvelse for de overfølsomme. Det er en nødvendighet.

 5. Fortellingen er en leveringsbru for å få informasjonen til å feste seg
  Mer enn bare det å skulle underholde oss er fortellinger en måte å forstå verden på og fatte beslutninger. Hver og en av oss spiller hovedrollen i historiene vi forteller oss selv, og vi bruker disse som et rammeverk til å organisere meldinger vi får. Fortellingen er også måten vi husker på. En historie uten en kronologisk rekkefølge er omtrent umulig å huske mens en historie med en begynnelse, en slutt og noe i mellom er noe vi kan ta til oss, omfavne og dele. Så start med å tenke i historier.
 6. Reparasjon og nye formål er de nye suverene applikasjonene
  Etterhvert som teknologi penetrerer tidligere lukkede markeder rundt om i verden, er evnen til å fikse og vedlikeholde mer og mer ettersøkt. Så vis fantene litt kjærlighet. Tilby produkter som vil tillate oss aktivt å vedlikeholde og modifisere, noe som vil skape lojalitet og kjærlighet på veien..
 7. Teknologi beveger seg for fort til at man bryr seg om
  CD’n, Pentium-PC’n, FireWire. Folk investerte i disse produktene bare for å kunne ha dem i hendene sine. Nå kjører internet en suppe av språk og protokoller og bare en bitteliten skare av tidlige adoptører teller pixeler og prosessorhastighet. Resten av oss vil bare vite hvordan vi kan bruke det. Så snakk om opplevelser og ikke egenskaper. Teknologien er der for å gjøre opplevelsen mulig, og så lenge det ikke kommer noe i veien, vil forbrukeren ikke bry seg om det.
 8. Feilfrie funksjoner er morgendagens store brukeropplevelser
  Tenk deg at vaskemaskinen din ga deg en møkkete vask for hver femte vask. Eller at vekkeklokken din ikke fungerte på tirsdag. Du ville blitt forarget. Til tross for det kan dagens tekno-tunge tingester være ganske upålitelige. Kunder klarer å handle noen få brister i ny teknologi, men vi forventer at de vil bli fikset. Og til tross for den hurtige veksten av egenskaper, er det vi forventer og ønsker av en telefon, gode og klare telefonsamtaler. Hver eneste gang.Så fyll inn gapene. Noen få dyktige merker vil gripe muligheten og fremheve pålitelighet og funksjonalitet i 2013.
 9. Merkelojalitet = hvordan vi rømmer fra beslutningsutmattelse
  Å ta beslutninger er slitsomt – mentalt, følelsesmessig og fysisk. Med den hurtige veksten av onlinetjenester og globalisering av markeder har valgmulighetene våre nærmest eksplodert, noe som til sist sliter oss ut. Det er den aller største grunnen til at vi blir merkelojale. Så når vi ser at våre valg og verdier sammenfaller, overlater vi til merket å ta valg for oss, i full tillit til at merket ikke misbruker tilliten. Dermed fjernes noe av byrden med å ta valg fra skuldrene vår.Så fjern byrdene fra dine kunders skuldre ved å skape tillit. De merkene som oppnår lojalitet i 2013 er de merkene som har fortjent det gjennom tillitsskapende arbeid.
 10. Menneskelig samhandling har aldri vært mer dyrebar
  Omtrent alt i dag innen handel kan automatiseres. Vi har gjennom årtider handlet CD’er, filmer, klær, sko m.m. fra internetbutikker. Noen kunder begynner nå å gjøre motstand. Nå som mange teknologiske hindringer er ute av veien, begynner vi å bli kritiske i forhold til all automatisering. Noen ganger, når vi ønsker å sjekke saldoen på konto, omfavner vi automatikken fordi vi da slipper å tenke på at noen kikker oss over skulderen. Og noen ganger lengter vi etter enn levende person….Så søk etter hvor i prosessen du kan være mer menneskelig. De mest suksessfulle merkene skjønner når kundene ønsker å bli lyttet til. Eller forventer ekspertisen som bare et menneske kan tilby. 2013 vil være året da all automatisering kan få et tilbakeslag.
 11. Generasjon Y skaper sin egen service-økonomi
  En hel generasjon yngre mennesker har tilgang til noe som savner sidestykke i historien – et komplett ecosystem av tjenester fremskaffet av mennesker på deres egen alder. Når et oppstartingsprosjekt drevet av tre ungdommer nettopp ferdig med universitetet kan oppnå å bli multinasjonale, omførmes markeder. Noe FaceBook er et godt eksempel på.Så ta yngre konkurrenter på alvor. Og lær av dem. Generasjon Y er grunnlagt på optimisme, solsialt engasjement og digital veltalenhet. Dette er egenskaper som lett kan tiltrekke seg eldre kunder.
 12. Hver og en er en spesialist
  Det at vi hele tiden kommuniserer dytter oss sammen med de sosiale media til å vise våre lidenskaper og spesialiserte kunnskaper. Det blir en måte å stå frem i stormen av jordnær informasjon som fyller luften. En mor som poster bilder av spesielle møbler på Pinterest. En far som skriver et innlegg på Facebook om sitt siste kokuleringsprosjekt og hvordan det gikk. Ungdom som på sosiale media bare skriver om folk-rock. Legg merke til at vi alltid har hatt slike hemmelige oaser av ekspertise, og at disse oasene nå har fått et utløp og et mottakelig publikum.Husk nå på at du er en spesialist du også! Å forsøke å være alt for alle er å miste proporsjoner. Som kunder omfavner sitt feinschmeckeri, vil de søke etter produkter og merker som kan matche det. Selskap som vil få suksess i 2013 er de som er modige nok til å fortelle hvor de har sin ekspertise og sin lidenskap – og hvor de ikke har.

Denne blogg er skrevet utelukkende på en mer eller mindre oversettelse av artikkelen «The 12 Trends That Will Rule Products in 2013» fra nettsidene til Fast Company. Det anses at denne artikkelen er særdeles viktig for å kunne skape aktivitet som i neste omgang vil generere Munn-til-Munn i 2013.

Likte du innlegget? Del med en venn.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: